Venter Australia-feber etter ny Attenborough-serie

 Venter Australia-feber etter ny Attenborough-serie

En ferietur til Australia står høyt oppe på drømmelisten over reisemål for mange reiselystne og vinterfrosne nordmenn. Av alt som kan oppleves «Down under», er Great Barrier Reef førstevalget for de fleste. Revet er et ikon blant naturelskere verden over, og Australias største turistmagnet.

Rolf Eirik Kjeseth, administrerende direktør i norske Australiareiser, tror ikke at interessen blir mindre når legendariske David Attenboroughs nye og siste naturserie The Great Barrier Reef ruller over tv-skjermene i mai. BBC lover at vi vil få se Great Barrier Reef som vi aldri før har sett det, ifølge en pressemelding om den nye naturserien.

Australia er ikke lenger et reisemål kun for backpackere, surfere og studenter, mener reisebloggeren Vibeke Montero, som skriver reisebloggen Bortebest.no.

– Selv hadde jeg høye forventninger til de klassiske reisemålene som Great Barrier Reef og steinmonolitten Uluru, mye takket være David Attenborough-serien om verdens største korallrev. Men det var ikke før jeg reiste til Australia at jeg forsto hvor variert dette kontinentet er, sier Montero.

 

Attenborough: - Det mest magiske jeg har sett

Med den nye naturserien er ringen sluttet. Attenborough er tilbake der han filmet en av sine første store naturproduksjoner i 1957. For Attenborough har Great Barrier Reef stått som noe helt spesielt helt siden han dykket der den første gangen. Og han har virkelig sett mye av den fantastiske naturen på kloden.

– Når folk spør meg om hva det mest magiske jeg har sett, er svaret korallrevene den første gangen jeg var så heldig å få dykke på Great Barrier Reef. Da jeg kom ned i sjøen fikk jeg se disse fantastiske flerfargede korallene som lever i samfunn. Det er en utrolig og uforglemmelig skjønnhet, forteller Attenborough til BBC.

– Så jeg er veldig spent på å komme tilbake til revet med all den nyeste teknologien og vitenskapen, og se en av de viktigste stedene på planeten i en helt ny måte, sier han.

Ny kamerateknologi vil vise korallrevene på en helt ny måte, lover BBC.Ny kamerateknologi vil vise korallrevene på en helt ny måte, lover BBC. Foto: Darren Jew / Tourism Queensland

 

Ny kamerateknologi avslører hemmeligheter

David Attenboroughs mesterlige historiefortelling og engasjement for naturens mange merkverdigheter er blitt hans varemerke.

I den nye TV-serien har teamet brukt banebrytende ny kamerateknologi og masse ny kunnskap for å avdekke hemmelighetene i denne «regnskogen i havet». Med satellittskanning får vi se omfanget av det enorme korallsamfunnet, super-high speed-kameraer vil vise oss sammenhenger øynene våre normalt ikke oppfatter og revolusjonerende makroobjektiver vil avsløre livsformer som er for små til å bli sett gjennom vanlige dykkerbriller.

 

Venter stor økning av reisende nordmenn

Australiareiser er Norges og Skandinavias største på "Down under", har siden oppstarten sendt tusenvis av nordboere på skreddersydde turer til Australia. Rolf Eirik Kjeseth i Australiareiser regner med 15-20 prosents økning i nordmenn som tar turen til Australia i år.

– Great Barrier Reef er jo blitt selve symbolet på den fantastiske kysten av Australia. Her kan man velge og vrake blant opplevelsene. Uansett om du velger å snorkle, dykke, seile, surfe, cruise eller fly – opplevelsene i Queensland gir deg virkelig minner for livet, sier Kjeseth.

 

Kan ses fra verdensrommet

Great Barrier Reef strekker seg over to tredjedeler av den nordøstlige kysten av delstaten Queensland, nordvest i Australia. Revet er så stort at det utgjør rundt 10 prosent av alle korallrevene i verden. Det er 2300 kilometer langt og ca. 350 000 kvadratkilometer i størrelse, altså litt større enn hele fastlands-Norge. Det er verdens største levende organisme og den imponerende størrelse gjør revet til den eneste levende strukturen på jorden som kan sees fra verdensrommet, om enn ikke fra månen slik noen tror.

 

Verdens fineste strand og safari

Whitehaven Beach på Whitsundays Islands (Pinse-øyene) er selve drømmen om sydhavshavnen.Whitehaven Beach på Whitsundays Islands (Pinse-øyene) er selve drømmen om sydhavshavnen. Foto: Tourism and Events Queensland

Queensland byr på mer enn Great Barrier Reef. Innenfor revet, nær kysten finner du Whitehaven Beach på Whitsundays Islands (Pinse-øyene). Stranden er selve drømmen om en sydhavsstrand, og korallsanden på Whitehaven Beach er så hvit at du må bruke solbriller. Stranden blir stadig kåret til en av verdens flotteste.

I sørenden av Great Barrier Reef, litt nord for Brisbane, ligger Fraser Island, verdens største sandøy, hvor regnskogen vokser rett opp av sanden. Her har du safarimuligheter av mange slag. Bilsafari med firehjulstrekker langs nærmest uendelig hvite strender, regnskogsafari eller knølhvalsafari. Fraser byr på både action og naturopplevelser.


FAKTA: ET FANTASTISK MANGFOLD

Great Barrier Reef er et hjem ikke bare for koraller og små sjødyr. Her finner du også:

  • 1625 arter av fisk, inkludert 1400 korallrev-arter
  • Mer enn 3000 arter av bløtdyr og skjell
  • 630 arter av sjøstjerner, kråkeboller og andre pigghuder
  • 215 fuglearter, inkludert 22 arter av sjøfugl og 32 arter av vadefugl
  • Seks av verdens sju havskilpadde-arter
  • 30 arter av hvaler og delfiner
  • En av verdens viktigste dugong-populasjoner (sjøku)
  • 133 arter av haier og rokker

(Kilde: queensland.com)


 

Her går fotoapparatet varmt

Seks av verdens sju havskilpaddearter hører hjemme på Great Barrier Reef.Seks av verdens sju havskilpaddearter hører hjemme på Great Barrier Reef.Trenden med aktiv ferie fortsetter med full styrke. Når vi er på tur vil vi ha historier å fortelle, ikke bare når vi kommer hjem, men også underveis gjennom sosiale medier. Facebook, Instagram og Snapchat har for lengst erstattet postkortene. Nå formidler vi ferieopplevelsene døgnet rundt når vi er på tur.

– Sånn sett får du det travelt på Great Barrier Reef og kysten av Queensland. Her er det fotomuligheter nok til å fylle minnekortet på kort tid, smiler Kjeseth.

– Mange steder er virkeligheten så vakker og storslagen at selv de beste kameraene ikke klarer å fortelle hele sannheten, sier han.

–Du må rett og slett oppleve dette selv.

Australiareiser har satt sammen en liste over 10 uforglemmelige opplevelser på Great Barrier Reef. Listen kan være et fint utgangspunkt når man skal planlegge turen, eller bare drømme deg bort litt.


FAKTA: SLIK KOMMER DU DEG TIL AUSTRALIA

Visste du at det er mulig å komme seg til Australia på under tjue timers flytid, og med bare en mellomlanding. Selve flyturen tur-retur fra cirka 10 000 kroner.

Her finner du noen turforslag:


Les også: Ti ting du må gjøre i Australia

 

instagram logo
Følg oss på Instagram: @Australiareiser