Australias unike dyreliv

Australia har et variert og unikt dyreliv. 45 millioner år med geografisk isolasjon kombinert med uvanlige klimaendringer og andre faktorer, har gjort at dyrelivet har fått utvikle seg uten påvirkning utenfra. Mer enn 80 % av alle planter, pattedyr, reptiler og frosker finnes kun i Australia, og noe av det mest spennende med å reise "down under" er å oppleve det mangfoldige dyrelivet.

Vi har laget en oversikt over 11 av landets særegne dyr, og gir deg tips til steder du kan se dyrene hvis du ikke har tid til å lete i naturen.

Kenguruen er sannsynligvis det dyret flest forbinder med Australia.Kenguru er sannsynligvis det dyret flest forbinder med Australia. Foto: Tourism Queensland

 

Kenguru og wallaby

Australia har over 55 arter av kenguru og wallaby. Hovedforskjellen mellom de to artene er størrelsen, der wallabyen generelt er mindre enn kenguruen. Både kenguruer og wallabyer varierer mye i størrelse og vekt, fra en halvkilo og helt opp til 90 kilo. Det er estimert at det finnes mellom 30 og 60 millioner kenguruer i Australia, så sjansen for å se en er definitivt til stede hvis du beveger deg ut av byområdene.

 


 Mamma koala på farten mens baby koala klamrer seg fast.Mamma koala på farten mens baby koala klamrer seg fast. Foto: Tourism and Events Queensland

 

Koala

Koalaen er alles favorittdyr. Den er et pungdyr (og ikke en bjørn, slik mange tror) som kan sove opp til 18 timer i døgnet. Den lever i eukalyptustrær der dietten består av eukalyptusblader, og kan spise så mye som 1 kilo blader om dagen (imponerende med tanke på hvor mye den sover!). Med sine skarpe klør klarer den fint å holde seg fast i trærne – både når den er våken og når den sover. Koalaen lever i den østlige delen av Australia.

Les også: 5 myter om koalaen

 


Echidnaen har en lang tynn snute og pigger på ryggen.Echidnaen har en lang tynn snute og pigger på ryggen. Foto: Tourism Tasmania & Neil Murray

 

Echidna (maurpiggsvin)

En echidna er et pattedyr som kan leve i opp til 50 år. Den har en lang tynn snute og store pigglignende hår på ryggen, og kan rulle seg sammen, akkurat som piggsvinet. Den har ikke tenner, men har i stedet en lang klissete tunge som den fanger maur, termitter, mark og larver med. Echidnaen finnes over hele Australia og lever både i regnskog og tørrere landskap.

 


Emuer på Yorke Peninsula i South Australia.Emuer på Yorke Peninsula i South Australia. Foto: SATC/Adam Bruzzone

 

Emu

Emuen er den største fuglen i Australia, og den nest største i verden etter strutsen. Den kan bli opp til 2 meter høy og veie opp til 54 kilo. Emuer kan ikke fly, men kan derimot løpe veldig fort, og overaskende nok er de også gode svømmere. Enkelte vitenskapsmenn regner emuen for å være en levende dinosaur, da leddene og benstrukturen er lik dinosaurenes. Det er hannene som står for reirbygging og ruger ut eggene. Emuen finnes over store deler av Australia.

 


Dingo på Fraser Island. Dingo på Fraser Island. Foto: Tourism and Events Queensland

 

Dingo

Dingoen er en type villhund som skiller seg fra tamhund og ulv på flere måter. Den har ører som alltid står rett opp, og den kan snu hodet i 180 grader i hver retning. Fraser Island er et av de beste stedene å se dingo på i Australia, og der finner man også den mest renrasede typen. Å temme en dingo er ikke lett. De er intelligente, selvstendige og derfor vanskeligere å oppdra enn vanlig tamhund.

 


En platypus på svømmetur.En platypus på svømmetur. Foto: Tourism and Events Queensland

 

Platypus (nebbdyr)

Nebbdyret platypus er et av de mest uvanlige dyrene som finnes. Den har et bredt nebb som en and, en flat hale som en bever og svømmehud mellom tærne som en oter. De er gode svømmere og bruker opptil halve livet på å jakte etter mat. Platypusen er den siste arten av nebbdyr som finnes igjen i verden. Den lever kun i de østlige delene av Australia og på Tasmania.

 


Wombat junior viser seg frem i dagslys.Wombat junior viser seg frem i dagslys.

 

Wombat

En wombat er et kortbeint pungdyr som kan minne litt om en bjørn. Den blir ca. 1 meter lang og har en vekt på rundt 25 kilo. Wombaten er svært sterk og den er en utmerket graver. Den lever i store hulesystemer under bakken som er opp til 30 meter lange. Dietten består i hovedsak av gress og røtter. Wombaten er et kvelds- og nattdyr, så det er størst sjanse for å se den etter mørkets frembrudd.

 


Den tasmanskje djevelen er utrydningstruetDen tasmanskje djevelen er utrydningstruet. Foto: John Carnemolla

 

Tasmanian Devil (tasmansk djevel)

Tasmanian Devil er et pungdyr som kun finnes på Tasmania. Den fantes tidligere også på fastlandet i Australia, men er nå utryddet der. Den har en kraftig kjeve som kan knuse knokler og ben på dyr den spiser. Den er kjent for å være svært hissig, og når den blir skremt skriker, freser og bjeffer den. Siden slutten av 90-tallet har antall tasmanske djveler blitt kraftig redusert på grunn av en smittsom sykdom som gir store svulster i ansiktet. Konsekvensen er at den nå er utrydningstruet.

 


Cassowary på stranda i Mission Beach.Cassowary på stranda i Mission Beach. Foto: Lovegreen Photography

 

Cassowary (kasuar)

En cassowary er en stor flyveudyktig fugl som er i slekt med emuen. Det er faktisk bare emu og struts som er større. Nakken og hodet er farget i rødt, oransje, blått og lilla. På toppen av hodet har den en hjelmlignende kam. Den finnes kun i det nordøstlige Australia og på Papua Ny-Guinea og lever i hovedsak av frukt. Cassowaryen er i utgangspunktet sky, men kan være svært farlig hvis den blir provosert.

 


Fuglen Kookaburra var maskot under Sydney-OL i 2000.Fuglen Kookaburra var maskot under Sydney-OL i 2000. Foto: Tourism and Events Queensland

 

Kookaburra

Kookaburra er en fugl som kun lever i Australia og på Papua Ny-Guinea. Den tilhører arten «Kingfishers», eller isfugl. Fuglen er velkjent for lydene den lager, som er meget høylytte og kan minne om menneskelatter. Den lever av fisk og smådyr, som mus, mindre slanger og reptiler. En av de tre maskotene under OL i Sydney i 2000 var en kookaburra. De andre to var echidna og platypus.

 


Thorny Devil er en øgle med et oppsiktsvekkende utseende.Thorny Devil er en øgle med et oppsiktsvekkende utseende. Foto: Tourism Western Australia

 

Thorny Devil (torndjevel)

Thorny Devil, eller torndjevel som den heter på norsk, er en australsk øgle med et oppsiktsvekkende utseende – den er helt dekket av torner. Den har også kamuflasjefarger som gjør at den går i ett med omgivelsene i ørkenstrøk og andre karrige områder. Torndjevelen kan bli opp til 20 cm lang og kan leve i 20 år. Den lever av maur, og kan spise tusenvis av maur på en dag.

 


Det er ikke alle dyrene det er like enkelt å få øye på i naturen, men du er garantert å se de i en eller flere av landets svært gode naturparker og dyrehager. Disse inkluderer blant annet:

Les om utflukter som gjør at du kommer i nærkontakt med dyrelivet »

instagram logo
Følg oss på Instagram: @Australiareiser